Půltucet (leden 2024) - příběh fotografie

Půltucet (leden 2024)  - příběh fotografie

Motto: "Nejsmutnější aspektem dnešního života je, že věda získává poznatky mnohem rychleji, než společnost nabývá moudrost.“ (Isaac Asimov)

Mladí lidé dnes zažívají to, co my starší dobře známe z dob komunismu. I socialistické fráze tlačily do hlav lidí násilím. Cenzura i dnes ovlivňuje autocenzuru a koktejl korektnosti se stává zcela nestravitelným. Vše vygradovalo v nenávist, která nic dobrého nepřináší. Tohle musíme změnit, jinak spolu lidé přestanou mluvit.

Trampové bývávali stíháni i za dob socialismu, ale nyní se boj proti nim ještě vyostřil. Článek, na který se proklikněte, pojednává o srubech v CHKO, upravených převisech a místech k přespávání trampů.

Při svých vandrech jsme mnohokrát na takových místech nocovali. Dokonce jsme si nad Křemelnou menší převis k občasnému přespávání sami vytvořili. Nikdy jsme však nepoužívali v článku zmiňované postupy, náš kemp byl přírodní. Doufám, že nadále je, protože naposledy jsem v něm přespal snad před deseti lety. Strážci NP Šumava podobná místa od doby vyhlášení parku ničili. Snad se naše "Orlí hnízdo" tomuhle neblahému trendu vyhnulo. Jeho problém nebyl v nepořádku v okolí, ani v zásahu do přírody (úprava terénu byla nevýznamná), nýbrž v tom, že se místo dostalo do l. zóny NP.

Je mi dost smutno z toho, že dnešní společnost sice řečmi "chrání přírodu", ale přitom ji svými činy těm, kteří ji opravdu milují, sebrala. Nesmíte vstoupit na mnoho míst, kde dřívě lidé běžně žili, nemůžete si bez obav z pokuty zapálit večerní oheň, jsme stále víc pod dozorem jako podezřelí z přestupků a trestných činů. Dnes NP Šumava rozesílá pokuty za fotky na internetu, pokud jsou z míst klidových zón. Postih vás může stát až 100 000 Kč. Drastické pokuty za dříve běžný trampský víkend vás tak mohou klidně zruinovat. Zničit vám život. Přitom jediný velký požár v NP České Švýcarsko založil bývalý strážce tohoto parku. O jiných lesních požárech ani nevím.

Mnoho přátel odložilo batoh a spacák na půdu, kde se nyní stydí. Toulavejch mezi námi valem ubývá. Nemyslím si, že sankce a pokuty jsou ta správná cesta. Naopak si myslím, že se někdo v nějakém proskleném vládním pražském paláci, odkud se přece tak snadno rozhoduje, totálně zbláznil. Toto píšu s vědomím, že svých více než tisíc nocí strávených jen na Šumavě pod širákem již moc nenavýším. Jsem rád, že jsem si své mládí prožil v jiné době. Vstřícnější, poctivější, pracovitější.

1. Borovice

Některé solitérní stromy jsou v krajině tak dominantní, že si je snadno zapamatujete. Borovice mezi Rychnovem u Nových Hradů a Benešovem nad Černou stojící u cesty na návrší je nepřehlédnutelná.

. . .

2. Kraví hora a kostel v Dobré Vodě

Od kostelu Panny Marie Těšitelky v Dobré Vodě máte možnost dohlédnout velmi daleko do českého vnitrozemí. Jeho umístění ve svahu Kraví hory tomu napomáhá. Pokud byste se chtěli rozhlédnout po Novohradských horách z ještě větší výšky, máte možnost vystoupat na rozhlednu na vrchol hory.

. . .

3. Kamenná socha

Kamenné sochy shlíží na náš svět celá staletí. Zažily a viděly jíž mnohé. Co si asi myslí o dnešní době? Možná i jim se jeví jako "vymknutá z kloubů". Minulost jakoby nás již nezajímala. Mnozí přežívají ze dne na den a souvislosti jim unikají. Povrchnost vládne internetu, ale ne vše se dá sdělit v pár vteřinách klipu Tik Toku.

Stejně tak i sochy v Benešově nad Černou leccos pamatují. Největšími zlomy se vždy staly války. Sochy je přežily, ale lidé jen někteří. Nechtějme přivolat další.

. . .

4. Pacák

Sytě modrá barva na hladině zamrzlého rybníku odráží zimní nebe, jež často bývá bez mráčků. Zimní procházky často vedou na hráze rybníků či do jejich blízkého okolí. Vždy u nich spatřím něco zajímavého. Pokud je síla ledu dostatečná, vydávám se i po jejich hladině. Pacák je maličký rybník, ale po blízkém Bezdrevu můžu jít mnoho kilometrů.

. . .

5. Ztracený balíček

Když se procházím krajinou, vždy hledám i nějaké osvěžení, které nezkušené oko snadno přehlédne. Časy, kdy jsem vyrážel do přírody s makroobjektivem, zanechaly své stopy. Snad i proto jsem si všiml zavěšených suchých lístků na větvičky u cesty. Ztracený podzimní balíček.

. . .

6. Ledová koupel

Otužování ve studené vodě propadá stále víc lidí. Pokud si kvůli němu musíte v ledu vysekat otvor, stává se ponoření do vody rituálem. V Jihočeské drbně jsem četl článek o tom, jak si Promrzlé pyjavice chodí zaplavat do Malše k Malému jezu.

Ve Zlivi místní otužilce vítá rekreační rybník obklopený lesy - Mydlák, odkud je také foto.

∆ ∆ ∆

Poslední měsíc loňského roku prosinec nadělil nejvíce hlasů příběhu Železná panna. V těsném závěru za ním jsou Červánky.

Pohled do melodických let osmdesátých velmi hezky ozřejmí Peter Gabriel So (1986). Poprvé se proslavil jako zpěvák a flétnista v rockové skupině Genesis. Po odchodu z Genesis se úspěšně věnoval sólové kariéře.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Anketa

Půltucet (leden 2023) - příběh fotografie

9 17% Borovice

13 24% Kraví hora a kostel v Dobré Vodě

10 19% Kamenná socha

7 13% Pacák

5 9% Ztracený balíček

10 19% Ledová koupel

Hlasovalo 54 čtenářů

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

Mirka

1. února 2024 14:16

Mirka říká

Jen smutné doplnění úvodu - všimli jste si, jak nenápadně na podzim naprosto znepřístupnili celý pruh Šumavy kolem hranic - "území s omezeným vstupem" což znamená zákaz vstupu.  Od Pramenů až k Debrníku, skoro k Železné Rudě včetně hraniční pěšiny a dalších cest - třeba z Javoří pily na Poledník. To už tam mohli rovnou zas natáhnout dráty. V aplikaci v mobilu to nevidím, ale v PC na mapy.cz je to označeno popisem a v terénu prý cedulema.

azave

1. února 2024 15:24

azave říká

Souhlasim s Romanem, ze jsem stihnul (ze jsme stihli)  specialne Sumavu projit, pozdeji projet kolmo bez baterek jeste za doby relativni ,,normalnosti,, . Ze od jiste doby nedavam fotky z ,,rizikovych,, mist (treba od hranicniho patniku 25 a okoli) ani na googlovske,seznamove ani jine mapove weby, protoze je autor dohledatelny. ..Pac nechci travit cas, nemam naladu ani penize na nesmyslne dohadovani se, s tzv vyhledavacema zatim ze SUNAPu ... A uz se ani trochu nedivim obyvatelum, starostum, turistum, navstevnikum a vubec vsem, ze nechteji za narodni park Krivoklatsko, protoze maji opravnene obavy, ze by se vse mohlo snadno zvrtnout  po ,,vzoru,, Sumavy. Ze by mohly byt na kazde ceste, pesine takovehle cedule: Celoročně uzavřeno z důvodu ochrany přírody. Nova, blba doba ...

Rony

6. února 2024 15:39

Rony říká

Ano, dříve bylo vyhlášení národních parků vítáno všemi, dnes se vše zvrhlo v zákazy a nedivím se, že na Křivoklátsku NP moc nechtějí. Na Šumavě mohlo být i hůř, ale před lety českobudějovický soud rozhodl, že mimo l. zóny a klidové zóny lidé mohou po šumavských lesích chodit kde se jim zachce. Takže courat se jen tak po lese a sbírat houby se ještě smí. Ale stále víc se smyčka svobody pohybu utahuje.

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

blanka

6. února 2024 19:22

blanka říká

Ano Rony, smyčka svobody pohybu na Šumavě se stále víc utahuje. Od podzimu jsou nově vyhlášená území s omezeným vstupem. Jedná se o místa, kde před tím nebyla ani I.zóna. Třeba Poledník už je teď dostupný jen po značené cestě, kde se člověk bude muset proplétat mezi elektrokoly. A to i na zelené značce, která vede od Frantovo mostu a kam cyklisté nesmí. I tam jsem už několikrát potkala cyklisty. Jinak všechny ostatní cesty, které já jsem třeba normálně využívala k výstupu na Poledník jsou teď v tomto území a nesmí se tam. Jsou to normální široké lesní cesty. To samé Ždánidla - teď už nedostupná, Dřevěná hůl - to samé, Plesná také.

https://www.npsumava.cz/v-centralni-casti-np-sumava-zacalo-platit-omezeni-vstupu-do-jadra-tetrevi-populace/

Rony

6. února 2024 20:54

Rony říká

Nikdo se nezajímá o to, aby se od sebe oddělili cyklisté a pěší turisté. Ani tam, kde by to šlo o to NP Šumava nejeví žádný zájem. Jít v létě s dětmi k pramenům Vltavy je hazard s jejich zdravím. A cyklistů je nyní již zřejmě na Šumavě většina. I já přesedlal i z důvodu problémů se zády na elektrokolo, ale na prof láká místa v sezóně téměř nejezdím. Možná by šlo vybrat dny v týdnu, kdy by se na vybraná přetížená místa smělo dojít jen pěšky a kola by byla v tyto dny zakázána.

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.