Ostrov Chrisi

Ostrov Chrisi

Asi 18 km jižně od jihovýchodního pobřeží Kréty a města Ierapetra jsou dva ostrovy - Chrisi a Mikronisi. Ten menší Mikronisi, je travnatý a skalnatý, dost obtížně přístupný. Chrisi, také nazývaný Oslí ostrov, je sice celý chráněný, ale každý den tam od dubna do října přivezou lodě turisty. Je to taková řecko-krétská ochrana přírody a krajiny.

Ostrov je velmi plochý, v průměru asi 10 metrů nad mořem. Největší výšku 31 metrů má kopec Kefala, na kterém je chata "strážců". Od ní je vidět celý ostrov. Na ostrově roste chráněný cedrový les - asi 1000 stromů, stáří stromů je přes 300 let. Na severní straně ostrova jsou nádherné pláže s bílým pískem a teplou, křišťálově čistou vodou.

Jižní strana je poměrně skalnatá, je na ní malé přístaviště a taverna. Ostrov má kolem pěti kilometrů čtverečních, lze ho tedy během jednoho dne v pohodě obejít kolem dokola.

Chytré bedekry o ostrově píší v superlativech, ale i o několika omezeních. Nesmí se tam nechavat odpadky, nemá se rozdělávat oheň, nemělo by se chodit mimo cesty a pláže, nemělo by se z ostrova nic odvážet (kameny, mušle, rostliny a podobně), nemělo by se na ostrově kouřit, stanovat a nebo kempovat.

To, že tahle nařízení jednak nikdo nedodržuje a ani nekontroluje je úplně jasné. Jsme přece v Řecku a na Krétě.....

Na ostrov se lze dostat z Ierapetry loděmi, které vyplouvají ze zdejšího přístavu kolem deváté až desáté hodiny dopoledni a vrací se v podvečer. Cesta trvá asi hodinu a po celou cestu je se na co dívat. Zejména na pohoří Dikti s pobřeží kolem Ierapetry.

přístav v Ierapetra na jihovýchodu Kréty

Ierapetra

přístavní pevnost Kales z dob Benátčanů, později opravená Turky

loď vozící turisty na Chrisi, cesta s ní trvá asi hodinu

my pojedeme s menší a rychlejsí "lodičkou"

pohoří Tripiti

východní část ostrova

severní pobřeží, kde jsou písečné pláže

zákaz kempování asi neplatí na pobřežní skály

odpadky se na ostrově nemají nechávat ....

nejvyšší bod a chata strážců ostrova

v mracích je pohoří Dikti

ceny lidové a obsluha vlídná

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

azave

azave

Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní ... 

 

Přidat komentář

Komentáře

Japo

11. února 2012 19:53

Japo říká

Pěkný fotky na zahřátí do téhle zimy

Když jsou kempaři slušní, tak ani nemusejí nijak vadit. Ale ty odpadky jsou smutné.

"Naděje je jako bumerang: vždycky se vrátí."

macca

3. července 2014 19:04

macca říká

Moc krásné fotky některá místa jsem poznala při našich toulkách tohoto krásného ostrova

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.