Letní toulky údolím Sportgastein – rakouské Alpy

Letní toulky údolím Sportgastein – rakouské Alpy

Budete-li trávit letní dovolenou v údolí Gastein (Salzbursko, Vysoké Taury), rozhodně si nenechte údolí Sportgastein ujít. Uvidíte překrásná přírodní panoramata a můžete si vybrat výlet přesně podle Vaší chuti. Pro naše děti (7 a 5 let) je údolí Sportgastein tím nejkrásnějším místem v údolí Gastein a věřte, že nadšeni budete i Vy.

Do údolí vede Alpská silnice, kde se platí mýtné 4 eura na dospělou osobu. Trošku nás to poprvé překvapilo, ale nakonec jsme toho vůbec nelitovali. Už samotný příjezd je tak trošku dobrodružství, budete totiž projíždět neosvětlenými skalními tunely. Z parkoviště Sportgastein (1587 m) už silnice dál nevede a čeká Vás jen panenská příroda. Do údolí Sportgastein také jezdí autobus od nádraží v Bad Gastein (tato možnost je výhodná pro ty, kteří plánují delší okružní výlet s návratem do Bad Gastein).

Sportgastein je ideálním výchozím bodem pro pohodové rodinné výlety, ale i pro náročnější túry do hor. Procházet se můžete i s úplně nejmenšími dětmi v kočárku. Údolí je široké a bezpečné. Najdete zde spoustu obhospodařovaných salaší, kde můžete ochutnat domácí speciality – špek, šunku, sýr, chléb, máslo. V letních měsících uvidíte velká stáda dobytka - koně, krávy, ovce, kozy. Děti se mohou proběhnout, pohrát si na dětských hřištích i s domácími zvířaty, kočky, králíčci... Vidět tolik dobytka v jeho přirozeném prostředí je pro řadu dětí v dnešní době zážitek. Trasy vedou napříč celým údolím a po rovině, s dětmi se můžete toulat bez obav po celý den.

Pro zdatné výletníky mohu doporučit výstup k jezerům Bockhartseen. Výstup trvá cca 2 hodiny. Nejdříve vede serpentýnami po šotolinové cestě a ke konci se cesta zužuje v kamenitou pěšinu, která Vás dovede k chatě, pod kterou jsou jezera Bockhartseen. Od těchto jezer lze pokračovat po hřebenech až k vrcholu Stubnerkogel a odtud se vrátit lanovkou k nádraží v Bad Gastein.

podzimní Sportgastein

cestou na jezera Bockhartseen

cestou na jezera Bockartseen

Velmi oblíbeným a náročnějším výletem je cesta k místu Niederschasenhaus (2472m). Výlet trvá cca 3 hodiny a je s převýšením 890 m. Nejdříve projdete údolím sportgastein podél potoka, na konci údolí uvidíte velký vodopád a v těchto místech cesta začíná strmě stoupat. Od Niedersachsenhaus můžete dojít ještě dál, až k místu Neuenerkogel (2827m), toto prodloužení zabere cca 1,5 hodiny a je s převýšením 400 m.

Niedersachsenhaus

Podobný profil má výlet k místu Hagener Hutte (2446m). Zpočátku vede trasa také údolím kolem potoka, cca ve výšsce 2000 m je malá dřevěná chatička a dále vede cesta loukami kolem malého plesa a stoupá traverzem až k chatě. Cesta Vám zabere cca 3 hodiny a lze ji abolvovat i s dětmi.

cesta k Hagener Hutte

Všechny trasy jsou dobře značeny žlutými cedulemi. Pro výlety do hor a pro plánování tras doporučujeme za cca 7 euro zakoupit místní turistikou mapu v infocentru.

Ještě dodám, že zdatní bikeři mohou do údolí dojet po značené cyklostezce přímo z Bad Gastein a velkou část údolí si projet na kolech.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

badgastein

badgastein

Máme rádi hory v létě i v zimě a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky z výletů především z oblasti údolí Gastein (Salzbursko, Rakouské Alpy). 

V roce 2009 se nám naskytla skvělá možnost splnit si náš sen a pořídili jsme si v lázeňském městečku Bad Gastein malý prázdninový byt. Tento byteček využíváme nejen pro sebe, ale také jej pronajímáme zájemcům o letní nebo zimní dovolenou. Během dvou let se tento nápad zalíbil i našim přátelům, a tak postupně došlo k tomu, že nyní pronajímáme v Bad Gastein devět prázdninových bytů.

Tímto vás srdečně zveme na dovolenou do Bad Gastein a budeme se snažit, abychom vám na těchto stránkách poskytli co nejvíce typů na výlety, abyste, až někdy zavítáte do této oblasti, přesně věděli, co můžete vidět a prožít.

Přidat komentář

Komentáře

Jack

8. června 2012 15:32

Jack říká

Děkujeme za krásný článek , nádherný fotky .

„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“ Dalajláma

psaroslav

10. června 2012 19:25

psaroslav říká

Je tomu již pěkná řádka let, co jsme tuto oblast navštívili a dlužno říci, že je tam opravdu nádherně. Byli jsme tam v předvánočním čase a nádhera vesnic a měteček byla umocněna slavnostním osvětlením. Opravdu bylo na co koukat. Samotný Bad Gastein byl se svými termálními lázněmi vyvrcholením ksného dne. Díky za vypomínku.

Komentář doplněn 10.06.2012 19:28

Správně má samozřejmě být "......krásného dne. Díky za vzpomínku". Omlouvám se za překlepy.

badgastein

12. června 2012 19:17

badgastein říká

Je to tak, Bad Gastein má zvláštní atmosféru, uprostřed hor je lázeňské městečko s pompézními secesními stavbami a luxusními hotely, v městě pobývala a odpočívala řada významných osobností. Kdo má zájem se bavit, může zajít do kasina, kdo chce utrácet, může nakoupit luxusní značky oblečení, atd.. nechybí ani řada kaváren a restaurací různých cenových katerogií, vybere si opravdu každý. A vedle toho jste v horách, kde najdete typické alpské salaše a můžete se toulat celé dny krásnou přírodnou. V zimě jsou zde velmi sportovní lyžařské areály a řekla bych že korunu tomu všemu nasazují dvoje velké termální lázně, které jsou v provozu celoročně. Tak to abych napsala, nějaký další článek

psaroslav

13. června 2012 10:02

psaroslav říká

Další článek určitě napište a pokud nám bude zdraví sloužit, tak projevíme zájem o pobyt. Ale v nejbližších dvou měsících to nepřichází v úvahu.

Jen tak dál.

Paulie

24. června 2012 15:47

Paulie říká

Sportgastein vypadá jako dobrý výchozí bod k dobývání Hocharnu či Hoher Sonnblicku Díky za tip a za článek

"Naděje je jako bumerang: vždycky se vrátí."

badgastein

10. července 2012 21:36

badgastein říká

Ano, jsou tam velmi krásné trasy, námi dosud nepoznané, protože máme dvě malé děti, tak zatím nemůžeme podnikat delší a náročnější výlety. Přes údolí Gastein vede tzv. Almen Weg, to je dálková trasa, která počítá s přechody a přespávání na různých salaších a tato trasa vede i přes údolí Sportgastein. Mám doma podrobnou mapku náročnějších výletů v oblasti Sportgastein i jiné turistické materiály z oblasti, pokud by kdokoli chtěl, ráda pošlu.

Irena

1. srpna 2013 17:00

Irena říká

Milá paní Dědková, ani netušíte jak často si na Vás vzpomenu, respektive na pobyt , který jste nám zprostředkovala první týdenv  červeneci 2012. Gastein a celé údolí mě naprosto uchvátilo a proto se stále vracím na Vaše stránky ,abych si přečetla znovu a znovu Vámi psané články.V duch se ,tak vracím do těch překrásných míst.Letos to bohužel musíme vypustit, ale určitě se zase vrátíme. Dodatečně děkujeme a přejeme hodně zdraví celé Vaší rodině . Irena Slabá

Martin

22. května 2015 15:16

Martin říká

Neskutocne zabery a fotky krasnych Alp Kazdy rok sa tam vraciam. Mohli by ste spravit aj nejake video. 

ivin

2. června 2016 15:16

ivin říká

Dobrý den,krásný článek, a hned mám dotaz. Jedeme v létě do Bad Hofgastein jsou tam v okolí nějaké ferraty a dá se pořídit v info  nějaká zážitková slevová karta typu Salzkammergut card ?

Díky zaodpověď I.Janda

 

Polda

8. června 2016 20:03

Polda říká

Jakékoliv ferraty v Rakousku lze najít na stránkách www.bergsteigen.com pod záložkou klettersteige.

Patrik Janáček

6. prosince 2017 13:15

Patrik Janáček říká

Bad Gestain má fakt luxusní kouzlo a atmosféru. Hrozně rád se tam vracím.

Až pojedete, určitě zkuste hotel Residence AlpenHeart (viz zde: http://www.alpenheart.at/) Jezdím tam každej rok a nemůžu si to vynachválit. Maj hrozně příjemnou obsluhu

Patrik Janáček

6. prosince 2017 13:16

Patrik Janáček říká

Bad Gestain má fakt luxusní kouzlo a atmosféru. Hrozně rád se tam vracím.

Až pojedete, určitě zkuste hotel Residence AlpenHeart (viz zde: <a href="http://www.alpenheart.at/">Residence AlpenHeart</a> Jezdím tam každej rok a nemůžu si to vynachválit. Maj hrozně příjemnou obsluhu

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.