Půltucet (listopad 2023) - příběh fotografie

Půltucet (listopad 2023) - příběh fotografie

Motto: "Nikdy nejste příliš staří na to, abyste si dali nový cíl, nebo začali snít nový sen.“ (Clive Staples Lewis)

1. Turistické značky

Propojují zajímavá a krásná místa pavučinou stezek, aby nám umožnily snadné dosažení našich cílů. Sice již jsou dávno pryč doby, kdy byly k dostání pouze mapy 1 : 100 000, kdy 1 cm na mapě znamenal 1 km v terénu a zorientovat se vůbec nebylo snadné. O co snazší je dnes používat digitální mapu s aktuální polohou. Trochu tím ubylo napětí a dobrodružství, ale pokrok nezastavíš.

Žlutá a modrá značka na kameni nad obcí Hradiště je malou ukázkou toho, jak dobře je kdysi první turisté vymysleli. I ony jsou dědictvím předků, na které můžeme být právem hrdí. Wikipedie nám prozradí, že "území Česka a Slovenska má jednu z nejdokonalejších a nejhustších sítí turistického značení pro pěší turistiku. První turistickou stezku na území tehdejšího Uherska vyznačil Sitnianský klub roku 1874 v okolí Hodruši ve Štiavnických vrších. První české trasy byly vyznačeny Pohorskou jednotou Radhošť kolem roku 1884 a Klubem českých turistů (KČT) roku 1889. V roce 1912 byla dokončena první dálková trasa přes Brdy na Šumavu. Až do roku 1938 následoval rychlý rozvoj. "

. . .

2. Nad Dehtářem

Moje sny v mládí často byly o létání. Stačilo jen se rozběhnout a stále delšími a vyššími skoky se dostat nad telefonní dráty, střechy domů, stromy, lesy, rybníky. Nemusel jsem přitom nikdy mávat rukama jako ptáci, prostě jsem jen let řídil svojí myslí. Bylo to pohodlné a praktické. Volnost, kterou jsem pociťoval, byla bezbřehá.

Dnes se mi létací sny zdají jen výjimečně. Je škoda, že si sny neumím naplánovat a řídit. Opustit zemskou tíži a přízemní realitu však dnes jde i jinak. Stačí zakoupit si dron a spolu s ním se vznést k oblakům. Setkat se tam s ptáky, kteří tuto výsadu mají zakotvenou v genech. Poté uvidíte známou krajinu z jejich pohledu. Malebný Dehtář z ptačí perspektivy.

. . .

3. Šumava kouzelná a umírající

Šumavskou krajinu můžete z dronu snímat bez povolení pouze mimo Národní park Šumava či VVP Boletice. Přitom kniha Šumava kouzelná umírající od Milana Váchala ukazuje, jak jinak vám dobře známou krajinu promění pohled shora. Podobné to je i s fotkou Ktiše, která vedle pastvin a starých cest ukazuje také vzdálené vrcholy Bobíku a Boubínu.

. . .

4. Barvy podzimu

Když se zamyslíte, které stromy na podzim hýří nejatraktivnějšími barvami, jistě si vzpomenete především na jeden z druhů javoru. Jeho listy jasně zazáří, když přechází ze zlaté do oranžové a červené. Velmi podobné zbarvení mívají listy ostružníku. Při procházce kolem Bezdrevského potoka jsem na tuto příjemnou kombinaci barev narazil.

. . .

5. Tři bílé břízy

Jistě si vybavíte hned několik písní, které inspirovaly břízy. V přírodě jsou jejich bílé kmeny nepřehlédnutelné, kdo by se rád neprocházel březovým hájem. Pojďme si některé z písní připomenout. Začít můžeme od staré písně Tři bílé břízy, kterou jistě znají nejen všichni příznivci dechovky. Píseň s názvem Břízy má ve svém repertoáru i Petr Rezek. I text písně Břízy od Jiřího Dědečka. "U lesa roste řada bříz, kmeny jak nahý dívčí těla, a tam já chodím na striptýz, aby to stará nevěděla..."

Najít můžete mnoho dalších písní např. od Anety Langerové přes Dagmar Andrtovou-Voňkovou až po Hm. Já kdysi napsal kratičkou báseň inspirovanou manželstvím pro všechny: "Bělostné bříza vdává se, bere si elegána, celý les kolem klaní se, manžel je černá vrána..."

. . .

6. Nebeská modř

Blankytně modré nebe se odráží na hladinách ztichlých rybníků, jako by chtělo nahradit jasné barvy odcházejícího podzimu. Od zelené převzala vládu modrá a, dáli Bůh, brzy i bílá. Rybník Zadní Topole zamrzne, až se ta pravá zima na dotek přiblíží.

∆ ∆ ∆

Mezi šesticí fotek s podzimním laděním vynikl obraz hory Blaník. Gratulovat mu bude tentokrát Jana Kratochvílová s Copánky. Na LP desce najdete její nejslavnější hit "V stínu kapradiny".

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Anketa

Půltucet (listopad 2023) - příběh fotografie

16 15% Turistické značky

16 15% Nad Dehtářem

13 12% Šumava kouzelná a umírající

23 21% Barvy podzimu

18 16% Tři bílé břízy

24 22% Nebeská modř

Hlasovalo 110 čtenářů

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

majka

1. prosince 2023 15:39

majka říká

Jedničku dávám břízám s ohledem na přidanou báseň, MJ

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.