Půltucet (srpen 2019) - příběh fotografie

Půltucet (srpen 2019) - příběh fotografie

Motto: "Optimista je člověk, který prošlape boty a prohlásí, že se konečně postavil na vlastní nohy." Zig Ziglar

1. Nad Březovými Lady

Možná leckteří z vás zaznamenali nedávnou poznámku nespokojeného čtenáře pod jedním starším článkem, který se týkal nesprávného skloňováno jmen lada. Lada jsou totiž pomnožná, jde tedy o ta lada. Vznikla ze staročeského jména lado, tedy území neobhospodařovatelné, ponechané ladem.

Moje chatrná obrana spočívala v tom, že lidově se říká běžně "jedeme do Borové Lady", místo správného výrazu " jedeme do Borových Lad".

V textu u jedné z diskuzí jsem na intetnetu na téma Borová Lada našel i toto:

"...vždycky to byla (jedna) Borová Lada, ne?" Zbyněk Melichar (26.8. 2011)

"Mýlíte se, "lada" je množné číslo a skloňuje se jako "města". Kdysi jsem se na to ptal v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český ČSAV. Jednotné číslo je zastaralé slovo "lado", jež znamenalo "neobdělaná půda". Udrželo se již pouze ve spojení "nechat ležet ladem", dále je můžete najít např. v Erbenově Záhořově loži ("pusto a nevlídno ladem i sadem"), ve Sládkově básni "K noclehu" ("přes hory, lesy, přes lada") a v některých dalších básních z 19. století. Všimněte si též na mapě Šumavy, že nedaleko od Borových Lad je kopec "Nad Černými Lady", tedy zřejmě "Černá Lada" je též množné číslo." Václav Polášek (26.8. 2011)

Jistě je dobré si informaci potvrdit přímo u zdroje. Webové stránky Borových Lad obsahují i otázku v části Turistika:

Co je správně:

a) v Borových Ladech?

b) v Borové Ladě?

Správná odpověď je a)

Jde o pomnožné podstatné jméno, tj. např. Rádi jezdíme do Borových Lad.

Na dovolenou v Borových Ladech budete dlouho vzpomínat.

Najdete však i Borovou Ladu. Kurzy.cz uvádějí jako správné toto skloňování:

Mluvnické pády názvu obce Borová Lada

Název Borová Lada Použití názvu Borová Lada

2. pád názvu Borové Lady bez Borové Lady, do Borové Lady

3. pád názvu Borové Ladě k (ke) Borové Ladě

4. pád názvu Borovou Ladu vidím Borovou Ladu

6. pád názvu Borové Ladě v (ve) Borové Ladě

7. pád názvu Borovou Ladou mezi Borovou Ladou

Takže zůstaňme u správného názvu fotky Nad Březovými Lady, byť by mě to znovu táhlo k názvu "Nad Březovou Ladou".

Jistě více důležité, než správné skoloňování Lad, je možnost vnímat pestrou krajinu, kterou v meandrech prokličkuje malebná Teplá Vltava. Úžasný pohled se vám naskytne především v barvách podzimu, ale ani toto krátké letní zastavení nepostrádá svoji krásu.

...

2. Žďárecké jezírko

Jako perla v srdci hlubokých horských lesů se před vámi objeví modré vody jezírka, když budete putovat starou Jelení stezkou od Knížecích plání k Strážnému.

Dnes však při příchodu k němu dávejte dobrý pozor. Stezka se změnila v novou kvalitní asfaltku a tím se stala cílem mnoha cyklistů, kteří již na Šumavě v létě pěší turisty z mnoha míst zcela vytlačili. Vinu na tom nese nejen novodobý boom horských kol a dnes stále častěji viděných elektrokol, ale především "majitelé" národního parku Šumava, svojí neschopností proznačkovat pro pěší tuláky jiné cesty či stezky, kterých jsou v terénu stovky.

Také jsem k jezírku přijel od Polky na elektrokole. Nestydím se za to, když pěšky to již v létě nejde.

...

3. Už rostou!

Často jen tak bezcílně bloudím po lesích a bavím se hledáním a zkoumáním všelijakých hub. Je úžasné, kolik druhů najdete, když opravdu rostou.

Vlhčí srpen jistě potěší mnohé, vždyť Češi jsou ve sbírání hub světovými přeborníky. Můj kamarád Kevin, původem ze slunné Kalifornie, se tímhle českým fenoménem stihl již také "nakazit" a pořád se mě ptá, jestli už alespoň na Šumavě rostou.

Tady je odpověď!

...

4. Horoskop

Mnoho lidí se vzhlédlo v předpovědích horoskopu, založených na měsíčních znameních. Rádi věříme, že je naše budoucnost dopředu určena. Jde o jakési alibi.

Horoskop astrologický diagram zachycující postavení nebeských těles pro daný okamžik a konkrétní místo na Zemi. Původ tohoto slova je odvozován z řeckého horoskopos, tedy znamení času.

Babylónští kněží jsou prvními, kteří rozdělili pouť Slunce zvěrokruhem mezi dvanáct souhvězdí. Jim je připisováno sestavování prvních horoskopů. Nejstarší dochovaný je diagram z r. 410 př. n. l.

Fotka ukazuje oko horoskopu na mořském výběžku hradu v černohorském Petrovaci.

...

5. Nad kaňonem řeky Tary

Tvrdí se, že je nejhlubším kaňonem v Evropě a druhý nejhlubší na světě po kaňonu řeky Colorado. Vápencový kaňon řeky Tara je v některých místech hluboký až 1 300 m. Leží v Černé Hoře pod mohutným Durmitorem.

Kaňon v jednom místě překlene 370 m dlouhý most. Byl postavený v letech 1937 - 1941 a ve své době se stal nejdelším na světě. Most tvoří pět oblouků vypínajících se 150 m nad hladinou řeky.

O jeho výstavbu se zasloužil inženýr Lazar Jauković, který po vypuknutí druhé svetové války ho kvůli ochraně Durmitoru sám poničil. Italské okupační jednotky ho za to zajali a popravili. Po válce byl most obnovený.

...

6. Sen o podzimních plískanicích

Srpnové dny ještě neposkytují fotografům žně podobné podzimním. To jen když pořádně sprchne, změní se na pár hodin obyčejný les v pohádkový.

Pak stačí dobře se dívat kolem sebe a je jedno, jestli se zrovna nacházíte v bučinách Bavorského lesa, či v tom nejobyčejnějším za vašimi humny.

☆ ☆ ☆

Srpnovou soutěž o nejlépe hodnocenou fotku Půltuctu ovládají romantické Pieniny.

Dnešním tipem na prodloužené večery měsíce září pro vás může být zvláštně smutný a dobře zvládnutý film Lea.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Anketa

Fotky s příběhem - srpen 2019

20%Nad Březovými Lady

19%Žďárecké jezírko

20%Už rostou!

14%Horoskop

13%Nad kaňonem řeky Tary

15%Sen o podzimních plískanicích

Hlasovalo 331 čtenářů

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

K tomuto článku zatím nebyl přidán žádný komentář. Buďte první, kdo na něj vyjádří svůj názor!

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.