Půltucet (duben 2022) - příběh fotografie

Půltucet (duben 2022) - příběh fotografie

Motto: "Což není člověk pouhý květ nesený větrem a jen hory, moře, hvězdy a tato země našich bohů jsou skutečné a věčné?" (James Clavell)

Když se narodíte do světa, musíte si ho nejprve pořádně osahat, abyste zjistili jeho klady, ale především jeho chyby. Teprve pak ho můžete začít měnit.

Zdá se mi, že ten dnešní svět se dočista zbláznil. Co se pánům nahoře nehodí, je označeno za konspirační teorii či dezinformaci. Mnohé články jsou rovnou mazány, weby ničeny a autoři dehonestováni. Svoboda slova dostává na frak a znovu úpí pod nánosem opatření, které ji omezují a svazují. Nově naše vláda začala lidí nabádat k udávání těch s odlišnym názorem. A předkládáno nám je vše tak, jako by to bylo pro naše dobro. Jenže já si ještě velmi dobře pamatuji dobu, kdy měla všechna média své cenzory poplatné komunistickému režimu. Tehdejší totalitní praktiky se k nám pozvolna vrací za mlčení mnoha novinářů a redaktorů, jenž se znovu bojí ozvat, aby neztratili své zaměstnání a raději se podvolí. Já jsem nemlčel za komunistů a nehodlám mlčet ani nyní. Dobře naši dobu popsal herec Jaroslav Sypal. Snad je nás takových víc.

Doufejme, že alespoň příroda si uchovala svůj rozum. Aprýlové počasí projevilo svůj vtip, kdy se střídaly slunné teplé dny a mrazivými. Přesto se pastviny po deštích začaly zelenat a první svěží květinky rozzářily svými jasnými barvami louky i lesy. Pojďme spolu nahlédnout do dubnových dnů prostřednictvím několika obrázků, které jsem vybral a okomentoval.

1. Titanik

Jako příď ztroskotaného Titaniku k modrému nebi ční rozsáhlý statek v Mokré nedaleko Lipna. Strom vyrůstající z jeho střechy je mementem zkázy. Přesto se zdá, že se blízká na lepší časy. Alespoň tomu nasvědčuje prořezání náletů v těsném okolí domu.

Opravit celou ohromnou stavbu v podobě písmene G však může být nad síly mnohých. Bude zajímavé sledovat, jestli se v budoucnu vynoří ve své staré kráse.

. . .

2. Plechý

Mohutný hřbet Trojmezenský vyrůstá nad pastvinou u Perneku jako modrá hradba orámovaná bělostnou čelenkou. Sníh se ve vyškách nad 1 300 m drží často až do teplých májových dnů, kdy postupně odtává. Pohled k vysokým horám od Maňávky je impozantní.

. . .

3. Labutí píseň

Ztichlé vody zapomenutého Lučního rybníka oživil párek bělostných labutí. Nevyplašila je ani nedaleká střelba, jež v týdnu zaznívala z přilehlého boletického vojenského prostoru. Bát by se zbytečných ran a výbuchů měli začít spíš lidé.

. . .

4.Tisíciletá lípa

Wikipedie uvádí, že Klokočovská lípa já známa také jako Tisíciletá lípa, Karlova lípa, Královská, nebo Císařská. Stala se jedním z nejstarších žijících památných stromů v Čechách a skutečně by mohla dosahovat věku, který ji přiřkly staré příběhy a pověsti. Tento mohutný strom roste v obci Klokočov nedaleko přehrady Seč a je uváděn již roku 1883 v časopise Háj.

. . .

5. Zámek Žleby

Zámek Žleby jsme vlastně navštívili náhodou, když nás k němu zavedla navigace z Železných hor. Jenom se projít se kolem tohoto krásného zámku byl nezapomenutelný zážitek a tak jsem měl docela problém, kterou z fotek do Půltuctu vybrat. Každý pohled byl trochu jiný, každý pohled byl něčím překvapivý a okouzlující.

. . .

6. Stvořidla

Sázava je trempskou řekou. Víkendové nahlédnutí do kaňonu, kudy si voda prorazila cestu přes žulový masív Melechova, bylo jen malou splátkou za mé opomenutí tohoto turisticky vděčného kraje. Kamenité koryto řeky mi trochu připomíná šumavskou Křemelnou.

∆ ∆ ∆

Březnové vítání jara bylo ještě zastřelil chladným počasím, ovšem s výjimkou několika posledních dnů, které jsme věnovali přírodním krásám Vizovických a Hostýnských vrchů. Vaše hlasování však vygenerovalo do popředí černobílou fotku plnou nostalgie - Čekání na jaro.

Na Moravě bychom mohli ještě chvíli zůstat. Příjemnou hudbu hraje Fleret Vizovice. Přiznám se, že jsem znal jejich LP Zafúkané, ale mladší desku "Trnkostroj" jsem si poslechl poprvé. Líbila se mi.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Anketa

Fotky s příběhem - duben 2022

31 20% Titanik

29 19% Plechý

26 17% Labutí píseň

19 12% . Tisíciletá lípa

20 13% Zámek Žleby

30 19% Stvořidla

Hlasovalo 155 čtenářů

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

K tomuto článku zatím nebyl přidán žádný komentář. Buďte první, kdo na něj vyjádří svůj názor!

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.