(Před)silvestrovské vrcholy Nebahov a Osule

(Před)silvestrovské vrcholy Nebahov a Osule

Po roční pauze nejen že se vracíme při svém silvestrovském toulání k Zlatému potoku, ale dokonce jdeme ve stejné sestavě. Pro kratší trasu vybíráme opět krajinu šumavského předhůří s vrcholky Nebahov a Osule, kde ze středověku zbyly trosky hradu.

mapa stopař

Sjíždíme se u vitějovického kostela a přestože jsme se někteří neviděli víc než rok, poznali jsme se. Kvůli Luďkovi děláme malou změnu a obracíme trasu. Míra nás sice varuje, že přes Zlatý potok nejsou dlouho žádné mosty, ale snad ten malý potůček někde přeskočíme.

Tuto moji domněnku hned první pohled na překvapivě širokou říčku, která pramení pod Rohanovským vrchem u Skříněřova, vyvrací. Před pár dny byla po oblevě a dešti na mnoha šumavských řekách vyhlášena povodňová pohotovost, a to je znát i zde.

Jdeme po zelené turistické značce k rozcestí Spálený les, kde hodláme přejít na druhou stranu potoka a pokračovat vzhůru na vrch Nebahov (788 m n. m.). Je zde ale jen brod a tak se chvíli rozmýšlíme co dál. Chuť odzkoušet si svou odolnost vůči ledové vodě u nás zvítězí rychle. Zouváme botky a při brodění vzpomínáme na zimní okruh kolem Roklanského potoka, kdy jsme sundavali z nohou nejen boty, ale i běžky. Přestože kolem nás začínají poletovat sněhové vločky, tohle brodění je pouhým zpestřením trasy.

Zlatý potok.

Brodíme na druhou stranu...

...

...

Mechová studánka.

...

Okraj lesa u Nebahova zdobí kamenná zídka.

Za Zlatým potokem stoupá cesta k přírodní památce U Piláta. Těžební technika ji natolik poničila, že radši pokračujeme podle potoka. Přírodní památka se nachází nad námi v zalesněném svahu. Stromové patro v ní tvoří buk lesní a v menší míře smrk, jedle, jasan a javor mléč. Z rostlin zde roste například kyčelnice devítilistá, lýkovec jedovatý či kostřava lesní.

Chumelí, je pošmourno, ale další dny mají přinést ještě horší počasí. I proto jsme si vybrali k vandru sobotu. Pestrou bučinou stoupáme postupně k Nebahovu. Lehce zaváháme u pastviny, kde vyplašené srnky z plného trysku několika vzdušnými skoky přeskonávají ohrazenou loučku a mizí nám z dohledu.

Strmější část výstupu se srovná u Zachýtrovic. Jdeme po okraji rozlehlé louky, na které postupně míjíme několik samot. Jsme dost vysoko abychom přehlédli hřebeny a vrcholy na jih od nás. Zelenou horu a Klenovec přerůstá zasněžená vyšší Ktišská hora. Na západě se objevuje mohutný hřbet Libína s bělavou rozhlednou. Je nedaleko, hned za údolím Živněho potoka.

Vrchol Nebahova přesně určí červenobílá tyč. Není proč se zde zdržovat, snad chvilku jen kvůli společné fotce. Za horizontem zůstává ukryta ves Nebahovy a my sestupujeme loukou zpět k rozcestí. Prokličkujeme lesem k místu jako stvořenému pro polední pauzu a malý ohýnek. S ním jsme počítali. Pečeme klobásky a buřty. Nesnídal jsem a už mi dost vytrávilo. Snažíme se u ohně i zahřát, protože bez pohybu je zima.

Tu cítíme ještě víc v lese, než se tělo znovu adaptuje na chůzi. Delší dobu jen klesáme a to se moc nemění ani u vrcholu Kluzí. Tady někde v terénu mají být kamenné mohyly, v nichž v raném středověku Slované pohřbívali své mrtvé. Hledat je nechceme a jen s pietou procházíme lesem k hlavní cestě, za kterou se přiblížíme na dohled kuželovitému vrchu Osule (646 m n. m.).

Na vrcholu Nebahova

Z louky máme výhled k vrcholu U Tří mezníků, kde jsme si rozdělali oheň před dvěma roky.

Ten dnes máme u tzv. Kešlovic.

...

...

Zajímavě rozvětvený buk s obrázkem.

Před Kluzí přecházíme několik pramenů.

Vrch Osule (lidově Vosule).

Vzdálené Vitějovice.

Na vrcholu leží trosky středověkého hradu Vitějovice či také Osule. K zřícenině stoupáme příkře vzhůru po modré. Na závěr tak dostaneme pěkně do těla v stometrovém převýšení. Stezka ho bere nemilosrdně diretisimou.

Stezka na vrchol...

...

Pod Osulí.

...

Rozlehlé území trosek hradu Vitějovice, který podle zdrojů nebyl nikdy zcela dostavěný, nás překvapilo.

A mě později také dodatek mého otce, který zde jako zeměměřič před mnoha a mnoha desítkami let pracoval.

"V té oblasti jsem asi rok měřil a přímo na nejvyšším bodu Osule jsem na stromě zřizoval geodetický bod. Tehdy mi vypadla z ruky sekerka a křičel jsem na figuranta dole, aby utekl. Nic se nestalo. Tehdy jsem bydlel ve Strunkovicích ve srubu nad řekou.. Jó. čas letí. Byly to hezké doby a pěkná práce..."

Vitějovický hrad.

Jde o rozlehlou zříceninu, která pokrývá prakticky celý vrchol kopce.

Zbytky kamenných zdí...

...

...

...

...

...

Geodetickým bodem je hluboko zakopaný kámen, který sem dopravil můj otec někdy v polovině let šedesátých. Jako malý kluk jsem občas osazování kamenů asistoval.

...

...

Na nejvyšším místě stávala hlídková věž.

...

Takto hrad měl vypadat, pokud by byl dokončený. Hrady se však nejen stavěly, ale také vypalovaly a bořily.

...

Spadané listí z okolních stromků obnažilo výhled na Strunkovice nad Blanicí, k Helfenburku a k Svobodným i Píseckým horám.

Kloužeme po bukovém listí a kamenech dolů z kopce. Zbývá dojít do Vitějovic, kde se můžeme pokochat několika starými domy vesnického selkého baroka. To dosáhlo z Blat až sem, do předhůří Šumavy.

Kostel sv. Markéty - barokní stavba z roku1746 stojí na místě staršího kostela.

Kostel s domem jihočeského selského baroka.

Boží muka ve Vitějovicích.

Starý dům.

Loučíme se se starým rokem, který brzy zůstane dalším v dlouhé řadě již "prošlých". V roce 2018 jsem s přáteli poznal spoustu krásných míst a špiclování googlu mi odhalilo, že jsem za 224 hodin chůze zdolal 557 km. Jak se ale tento samovýpočet provedl, netuším.

Povídka o "ošípaných..."

V myšlenkách zabrousím i na prastarý Silvestr v roce 1978, kdy jsem byl jako voják základní vojenské služby v Popradu a tento den měl celodenní službu na vojenské střelnici. Ta byla asi 3 km daleko, někde v lese u samoty Kvetnica a šlo se k ní přes rovné, větrem nechráněné pole. Důvod služby spočíval v nakrmení tří prasat a vyčistění jejich chlívku. Dostávala smradlavou šlichtu zbytků z kuchyně, kterou jsem jim musel na místě převařit, zatímco já se musel spokojit s takzvaným KáDéčkem, denní stravou skládající se z konzerv paštiky, lunchmeatu, vepřového a hovězího masa.

Silvestrovská služba byla pro mne již druhou v pořadí. Poprvé jsem leccos pochytil a také se dozvěděl a zažil. A bylo to podstatně horší.

Když jsem vypustil prasata z chlívku, abych vyměnil podestýlku, nebyl jsem poté s to je zahnat zpět. Vždycky jsem dovnitř dotlačil jedno jediné a když jsem tam cpal druhé a musel otevřít vrátka, první zase drze frnklo, zatímco třetí se z povzdálí pochechtávalo. Alespoň se mi to tak jevilo.

Po více než hodinové marné honičce jsem uznal, že inteligence prasat občas může převýšit inteligenci lidskou, čehož jsem právě aktérem i svědkem zároveň. Toto drama mělo naštěstí zajímavý a pro mne dobrý konec.

Již dříve jsem si všiml, že moje marné počínání, mimo prasat, pozorují zaujatě i dvě malé děti. Jedno asi tříleté, druhé tak pětileté. Šel jsem se jich zeptat, jak vlastně ti jiní vojáčkové zahání zdivočelá domácí prasata zpět do chléva. Odpověď jsem nedostal žádnou. Místo zbytečných řečí vzal malý chlapeček do ruky tlustou hůl, kterou sotva zdvihl ze země, bez jediného slova došel k prvnímu prasátku, rozmáchl se a holí naplno trefil prase přímo do jeho odporně vlhkého čenichu, na jenž jsem tolikrát při výměně stráží u vrátek chlívku narazil. Než stačil znovu zdvihnout klacek, bylo prase v chlívku. K zbylým hošíkovi stačilo se jen přiblížit a prasata sami napochodovali tam, kam patří. Zdálo se mi, že to podlední za sebou i způsobně zavřelo vrátka, ale to mohla být jen moje vlčí mha, kterou jsem studem pociťoval. Za pár minut bylo hotovo!

Poděkoval jsem chlapečkovi, a ten beze slova odkráčel. Viditelně mnou opovrhoval. Po tom, co jsem mu přes hodinu na jeho dvorku předváděl, se ani nedivím.

Že tento den pro mne nemohl skončit dobře, bylo jasné a do puntíku se to splnilo. Utmácen z únavného dne a hodinového pochodu do Popradu, jsem zašel na jedno do restaurace kdesi uvnitř sídliště panelových domů. Opravdu na jedno, neboť jsem víc peněz neměl.

Co čert nechtěl, do hospody vtrhli dva domorodci v náladě a vida smutného osamělého vojáčka, jali se vyptávat. Hlavně ale začali, ač oba již notně alkoholem narušeni, objednávat velké frťany borovičky jednu za druhou. Byl jsem jejich host, než jsem již také skelným zrakem zjistil, že u stolu sedím sám.

Jeden parťák se odpotácel ven z hospody a nevracel se, druhý skončil pod stolem a nejevil nejmenší chuť odtud vylézt. Poslední zbytky mdlého rozumu, již tak narušeného polední konfrontací s inteligencí prasat - jinak slovensky "ošípaná", mi stačili pouze na to, abych dopil dva posledně objednané kalíčky borovičky a nenápadně zmizel před placením.

Jak to bylo nenápadné si dovedete představit, když napíšu, že venku jsem porazil hned první popelnici, která mi stála v cestě. Faktem je, že mě nikdo nehonil a nechtěl nic platit.

Dopotácel jsem se do kasáren a jen napůl ucha slyšel, veselý smích na bráně. A druhý den ráno z mého stavu neměli radost ani v nemocnici, kam jsme celá rota museli povinně jít darovat krev. Po přezkoumání vzorků tu moji z nějakého důvodu odmítli.

Abychom se vrátili na začátek povídání o prasátkách, onen Silvestr přinesl extrémně rychlou změnu počasí, kdy z +15°C spadla během pár odpoledních hodin teplota na -15°C. Já jsem si z ní odnesl revma levého ramene, které mě pak dlouho zlobilo a zmizelo až za mnoho let. Pamatuji si, jak během pár desítek minut zmrzly všechny louže a z jarního teplého počasí se stala sibérie.

A já musel jít zpět v lehkém letním oblečení. Krutá večerní zima zvýrazněná ledovým severským vichrem, který na mě dorážel od Vysokých Tater, zanechala své následky. Od onoho Silvestra, na který se nezapomíná, uběhlo již neuvěřitelných 40 let.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

azave

8. ledna 2019 14:44

azave říká

Dobryy, dobryyyy, moooc dobre to tam znam ...traduje se tam kolem Vitejc a Vosule, ze kdosi odvazny (nebo jich bylo vic) tam v lesich vosulskych zakopal-zakopali po 1978  pomnik viteznym armadam z roku 1945. Pomnik byl na tehdejsi krizovatce silnic z Budejic a Strunkovic (Mexika). Velice hrozilo, ze pomnik zkonci nekde na prach rozbity, protoze silne vadil bolsevikum a zaminkou jeho k odstraneni byla vystavba nove silnice a krizovatky. K pomniku 5. kvetna kazdy rok od konce valky, se jezdili poklonit pamatce armadam americti velvyslanci a vzdy z toho byla velika udalost a seslost lidi, kteri se bolsevika az zase tak moc nebali. A ze jich bylo dost! Radia Svobodna Evropa a Hlas Ameriky vcas hlasilo presny velvyslancuv casovy tinerar. V polich ,,kempovali,, estebaci a fotili prichodi Esenbaci provadeli nesmyslne kontroly obcanek, no buzerace a pakarna po soudruzsku. Pracovnici americke ambasady rozdavali vlajecky, odznaky, propisovacky, brozury ... Byl to vzdy dost mazec s nejasnym koncem ...

Jak se mezi lidem rozsirila zprava o chystane vystavbe a jasne likvidaci pomniku,  ,,dobrovolnici,, jej vcas nekam uklidili. Na miste pak vyrostl ,,pomnik,, novy, ktery lid nazval posmesne a i pravdive ,,stoparkou. Text na nem vse vysvetloval tak nejak po bolsevicku a uplne jinak nez na puvodnim pamatniku. Bosevik si vsechno upravil podle sveho. Po 89tem roce se puvodni pomnik s velikou slavou vratil na puvodni misto a doufam, ze tam dlouho vydrzi ! 

A tady je puvodni text z pomniku:   

PRAVDA VÍTĚZÍ !
Tento památník ať na věčné časy připomíná, že na této křižovatce sešla se na konci války
L. P. 1939 - 1945 VOJSKA PĚTI ARMÁD.
Vítězná americká armáda zde zastavila dne 5. května v 5 hodin odpoledne L. P. 1945 prchající armádu německou a maďarskou.
Českoslovenští vojáci zde hlídali internované novověké barbary do 13. května L. P. 1945 v kterýž to den večer převzala celý tábor vítězná Rudá armáda.
Zde si podali ruce hrdinové Ruští a Američtí
Československý národ nezapomene svých osvoboditelů.

 

 

 

Blanka

8. ledna 2019 17:29

Blanka říká

Krásně prožitý poslední den roku jste měli, okolí Osule a Vitějovic je pěkné. Vlastně celé podhůří Šumavy je nádherné. Já jsem začala jezdit na vandry raději sem, než na profláklou Šumavu.  Jelikož jsem také pamětnice Silvestra 1978, tak kdyby to bylo jen 30 let, bylo by to ještě docela  dobrý, ale je třeba ještě přidat a né zrovna malý  kousek.

Rony

13. ledna 2019 09:25

Rony říká

Vidíš, sakra. Těch 30 let je fakt málo, to musím hned opravit a deset let přidat ). Nějak rychle nám čas běží... Děkuji za upozornění, Blanko. @azave Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu jsem v 80tých letech také denně poslouchal a o oslavách u Vitějovic vím, i když jsem tehdy při nich nikdy nebyl. Myslel jsem, že tam stály památníky oba dva. Ten původní, starý, který stojí na druhé straně cesty za křižovatkou, na čas opravdu zmizel? Dobře, že jsi vše zmínil, původně jsem chtěl něco k památníkům napsat, ale zapomněl jsem...

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

azave

13. ledna 2019 09:40

azave říká

Pomnik - pamatnik peti armad tam byl az do ,,rekonstrukce,, krizovatky a silnice (v 1984-5?)jen jeden.To bolsevik tam postavil ,,stoparku se ,,soudruzskym vysvetlenim,, , proc tam stoparka je. Proste rusove uz tenkrat byli vsude prvni, i kdyz dorazili az druhy den ... .. . 

Na tomto místě se ve slavných květnových dnech roku 1945 setkali vojáci 100. gardové střelecké divize
sovětské armády generálmajora A. I. Makarenka a 5. pěší divize americké armády generálmajora A. E. Browna.
Ať krev prolitá společně v bojích proti fašismuje trvalým varováním před opakovánímválečných hrůz.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.