Výlet na Moravu a do Slezska I.

Výlet na Moravu a do Slezska I.

Již dvakrát (v květnu 2007 a v červnu 2012) jsem měl tu možnost vypravit se společně s dalšími žáky na pětidenní výlet na Moravu, ale i do Slezska, kde jsme měli zažít adrenalin v soutěži Bludiště. Už ne jen z dívání se na obrazovky, ale pohlédnout na to z hlediska aktivního účastníka.

Pozn. aut.: Budu kombinovat své zážitky z obou výletů. Za fotkami, které jsem osobně nefotil, jsou uvedeni jejich autoři. Snažil jsem se vyhledat všechny, snad správně. Omlouvám se tedy předem těm, na které jsem zapomněl, nebo špatně uvedl.

VÝLET 2007 + 2012

Obě výpravy, jak 9. A z roku 2007, tak i 9. B z roku 2012 ze Základní školy Dukelská ve Strakonicích, vyjeli ze Strakonic společně s paní učitelkou Šimkovou autobusem směr Brno. Cesta přes Písek, Týn nad Vltavou, Planou nad Lužnicí trvala kolem pěti hodin (cesta po dálnici D1 se stála nezměnila - některé díry jsou zalepené, ale tankodrom je stále stejný, ne-li někdy horší).

Hanka_a_balancovnik

Cesta autobusem je únavná (2007, Hana Šimková)

UBYTOVÁNÍ POD VĚŽÍ

První náš nocleh proběhl v Radíkově - v chatkách Pod Věží (http://www.chataradikov.cz/), kde bylo v celku útulně. Válčili jsme tam po čtyřech, což je asi nejideálnější.

Přespání v Radíkově Pod Věží (2007, Hana Šimková)

Společná fotka v kempu Pod věží u Olomouce (2007, Hana Šimková)

Část třídy odjela ještě tentýž večer do Olomouce na koncert skupiny Kabát a zbytek si užíval v areálu hrou volejbalu, nočními radovánkami. Noc vcelku klidná a jasná (plná hvězd).

OLOMOUC

Krajské město Olomouckého kraje, centrum oblasti Hané, dříve hlavní město historické Moravy, kde dnes žije kolem 100 000 obyvatel. První zastávkou v tomto nádherném městě byla jedna ze zoo v České republice (otevřena 3. června 1956) - Zoo na Kopečku.

Pohled na Olomouc (2007, Hana Šimková)

Cestou k olomoucké zoo jsme minuli jednu z významných barokních staveb - Svatý Kopeček u Olomouce. Toto významné poutní místo je sídlem premonstrátů a v roce 1995 ho navštívil i papež Jan Pavel II.

Svatý Kopeček (2007, Hana Šimková)

ZOO

V olomoucké zoo (2007, Jitka Fixová)

My jsme však neotáleli a vstoupili do olomoucké zoo (http://zoo-olomouc.cz/), která se může pochlubit mnoha pavilony s nepřeberným množstvím savců, ptáků, plazů a obojživelníků, ryb, či bezobratlých. Nejnovějšími přírůstky je pavilon netopýrů, průchozí průběh pro makaky, či obří akvárium pro žraloky .-).

Kondor královský (Tomáš Novotný)

Páv (2007, Šárka Čížková)

Jeden z kočkodanů (Tomáš Novotný)

Klokani (2007, Hana Šimková)

Žirafy (2007, Hana Šimková)

Areál je vcelku velký a užijete si v něm mnohé zábavy. Určitě bych doporučoval vystoupat na dřevěnou rozhlednu, která je uprostřed areálu a odkud je krásný výhled na zoo, ale i na Svatý Kopeček a Olomouc.

Městem

Dříve druhé největší město po Praze a největší na Moravě, dnes se již řadí mezi šestici největších českých měst. Sídlí tu nejen arcibiskupství a metropolita moravské církevní provincie, ale i centrum pravoslavné církve na Moravě, Vrchní soud, ale dokonce i Univerzita Palackého, která je druhou nejstarší univerzitou v České republice (založena roku 1573).

Mapa Olomouce (Tomáš Novotný)

Ulice v Olomouci (Tomáš Novotný)

Olomouc je známá svými historickými památkami, její historické jádro je městskou památkovou rezervací, která je po té pražské druhou nejvýznamnější v Česku. Jednou z nejcennějších památek je monumentální Sloup Nejsvětější Trojice, jehož stavba byla dokončena 9. září 1754 - při jeho vysvěcení byla přítomna i císařovna Marie Terezie se svým manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským. Roku 2000 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Mariánský sloup (2007, Hana Šimková)

U mariánského sloupu (2007, Hana Šimková)

Na Horním náměstí se kromě Sloupu Nejsvětější Trojice nachází i slavná Olomoucká radnice, která byla postupně vystavena během středověku v gotickém stylu. Během následujících let doznala barokních úprav. Nejvelkolepější částí je zdejší orloj, o kterém se poprvé hovoří roku 1519 ze spisů Štěpána Taurina, s postavami vyobrazující každodenní činnost zdejších obyvatel. Novodobých úprav doznal orloj po druhé světové válce, kdy byl vážně poničen a přebudován Karlem Svolinským.

Olomoucká radnice (Tomáš Novotný)

Společné foto u olomouckého orloje (2007, Hana Šimková)

Pohled na ciferníky (Tomáš Novotný)

Část olomoucké radnice (2007, Jitka Fixová)

Olomouc byla v minulosti významným obraným centrem, sídlem silné vojenské posádky, v polovině 18. století bylo město přebudované na mocnou pevnost. V následujících letech bylo vybudováno mnoho kasáren, cvičišť, skladišť a dalších objektů, které využívala armáda i po zrušení pevnosti v roce 1884. V současnosti zde sídlí Velitelství společných sil armády České republiky, velitelství pozemních vojsk, město je tedy stále hlavním centrem obrany státu. Více než čtyřicetiletou tradici má mezinárodní festival dokumentárních filmů a videoprogramů - Academia film Olomouc (AFO), mezinárodní výstava zaměřená na zahradnictví a pěstování rostlin - Flora Olomouc, květnový festival Beerfest i srpnový Flamenco festival.

Olomoucký hrad (2007, Hana Šimková)

Olomouc je také duchovní centrum. Nachází se zde mnoho posvátných svatostánků, jako je například Katedrála svatého Václava (někdy nazývaný také jako Dóm) ležící na Václavském náměstí v Olomouci. Tato novogotická stavba, vybudována kolem roku 1100 a následně vysvěcena roku 1131 Jindřichem Zdíkem, je domovskou katedrálou Olomoucké římskokatolické arcidiecéze.

Dóm svatého Václava (2007, Jitka Fixová)

Křížová cesta (2007, Jitka Fixová)

Oltář v katedrále (2007, Hana Šimková)

Katedrála sv. Václava v Olomouci (2007, Hana Šimková)

Na místě městského vězení a mučírny, kde byl roku 1620 umučen svatý Jan Sarkandr, byla vystavěna barokní kaple svatého Jana Sarkandra.

Kaple sv. Jana Sarkandra (2007, Hana Šimková)

Kostel sv. Michala v Olomouci je jedním z dalších barokních kostelů. Byl postaven ve 13. století, zbarokizován v letech 1676–1703 podle návrhu Giovanniho Pietra Tencally. Štukovou výzdobu interiéru navrhl Baltazar Fontana.

U kostela sv. Michala (2007, Šárka Čížková)

Poslední večeře Páně v kostele sv. Michala (2007, Šárka Čížková)

Barokní kopule v kostele sv. Michala (2007, Jitka Fixová)

V Olomouci ale také najdeme trochu jinačí prvky. Ty starověké (řecké i římské). Můžou za to nádherně vybudované kašny, které dostaly jméno nejen podle římského císaře Caesara, boha Neptuna (Poseidona), ale i například podle řeckého básníka Arióna, či podle řeckého hrdiny Herkula.

Caesarova kašna (2007, Hana Šimková)

Herkulova kašna (Tomáš Novotný)

Árionova kašna na náměstí (Tomáš Novotný)

Neptunova kašna (2007, Šárka Čížková)

Nesmíme opomenout ani některé ze slavností. Jakou je Podzimní festival duchovní hudby či Mezinárodní varhanní festival. Své fanoušky si již našly také mladší akce – květnový Beerfest i srpnový Flamenco festival.

Po vydatném, úmorném dni jsme se přemístili na další nocleh (chatky po čtyřech) do Autocampingu Kněhyně (http://www.atc.unas.cz/).

Chatky v Kněhyni (2007, Hana Šimková)

Hlavní vůdce (2007, Hana Šimková)

Pokračování z výletu na Moravu a do Slezska přinesu zase někdy příště .-).

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Jack

Jack

Strakonický učitel zeměpisu a občanské výchovy, který rád poznává nejen lidi, ale i nové kouty naší vlasti či ostatní státy světa. Kromě cestování a sportovního vyžití (běh, volejbal, cyklistika) si neodpustí poslech hudby, četbu thrillerů či společenských románů, ale také psaní různých článků a příběhů. Kromě publikování cestovních zážitků na tomto webu, vede oficiální stránky Volejbalu Strakonice, spravuje oficiální stránku Běhu městem Strakonice 21. srpna, píše občasné recenze na blog iDnes.cz  či na Databáziknih a publikuje někdy články do různých periodik..

Řídí se heslem: "Žijeme jen jednou, a to za všech okolností, protože život se musí žít naplno, i když někdy není ten nejrůžovější . Ale s úsměvem jde vždycky všechno lépe ."

Přidat komentář

Komentáře

psaroslav

17. března 2013 19:26

psaroslav říká

Poučné povídání o tomto nádherném městě. Jako rodilého Moraváka mne trochu mrzí, že článků o Moravě je zde na webu velmi sporadicky. Ale je to i moje vina, snad to v letošní sezóně trochu napravím.

Rony

17. března 2013 21:29

Rony říká

Souhlasím s psaroslavem, hezký článek... zároveň vyzývám všechny, kdo mají chuť něco zajímavého do Šlápot napsat, aby neváhali.  

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

Jack

18. března 2013 18:42

Jack říká

Díky. Brzy zase přidám nějaké pokračování , doufám, že budu mít čas .

„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“ Dalajláma

Paulie

10. dubna 2013 09:41

Paulie říká

Tentokrát se mi fotky v Tvém článku celkem líbí

A díky za nahlédnutí do Olomouce, je to vážně pěkné město.

"Naděje je jako bumerang: vždycky se vrátí."

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.