Lünersee – perla Montafonu

Lünersee – perla Montafonu

Nádherné? Minimálně. Lünersee patřící mezi 4 nejkrásnější místa Montafonu v kombinaci s opravdu ukázkovým počasím je zážitek na celý život. Nevěříte? Já vás o tom přesvědčím...;)

Na toto okouzlující místo jsme vyrazili třetí den naší montafonské dovolené, jak již brácha psal ve svém článku.

Lünersee nacházející se v rakouské spolové zemi Vorarlbersko nedaleko města Bludenz leží ve výšce 1970 metrů nad mořem, maximální délka je 2 km, šířka 1,2 km a hloubka 139 m. S takto velkými rozměry je nejrozlehlejším přírodně vytvořeným jezerem v celém Rakousku.

Lünersee shora

Lünersee a krávy

Zátoka Lünersee

Lünersee

Lünersee

Lünersee

Lünersee

Lünersee a děti hrající si na kamenu

Každé objemné jezero (Lünersee má objem 78 miliónů m3, což ho mezi objemná jezera rozhodně řadí) by byla škoda nevyužít k výrobě elektrické energie. Dolní nádrž této soustavy je vystavěna v Latschau, příčemž voda mezi oběma stanicemi překonává výškový rozdíl 976 m. Celkový výkon se pohybuje okolo 232 MW.

Přehradní nádrž v Latschau

Nejznámějším vrcholem tyčícím se nad tímto skvostem je Schesaplana (2965 m. n. m.). Poblíž se také nachází Zimba, které se s oblibou říká Montafonský Matterhorn, protože švýcarský Matterhorn z dálky opravdu trošku připomíná.

Vrchol Schesaplany

Vrchol Zimby

K jezeru vede lanovka Lünerseebahn končící hned vedle Dougalss Hütte, kde jsem si dával výbornou čokoládu, ostatní si tam kupovali kafe. :)

Hráz Lünersee

Hráz Lünersee a Dougalss Hütte

Hráz Lünersee z druhé strany

Lünerseebahn

Některé z fotek byly pořízeny Pavlem Veselým.

Líbí se vám Lünersee stejně tak jako mně? Jeli byste tam na výlet, kdybyste byli v Montafonu, nebo jste ho už dokonce viděli na vlastní oči?

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

HoHo

HoHo

Pracuji pro globální startupy jako softwarový inženýr a architekt. Kromě zájmu o programování mě baví různé sporty, jako například squash, běh nebo lyžování.

Přidat komentář

Komentáře

Rony

6. září 2009 18:26

Rony říká

Fajn, konečně jsem dal taky článek v tomto provedení Šlápot. Vypadá to hezky, dobrá práce Honzo!

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

HoHo

6. září 2009 18:52

HoHo říká

Koukam na to, že je dneska nějakej nával novejch článků

Jinak díky... Já jsem taky mnohem spokojenějčší s touhle verzí...

Sportem ku zdraví a trvalé invaliditě

Jack

7. září 2009 17:18

Jack říká

Hezký

„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“ Dalajláma

HoHo

11. září 2009 17:38

HoHo říká

díky...

Sportem ku zdraví a trvalé invaliditě

vašek

4. září 2014 08:53

vašek říká

No senzační. Jezdíme sem každý rok už 12 let a návštěvu Lünnersee si nemůžeme nikdy odpustit. To je prostě nádhera. Loni jsme zažili Lünnersee vypuštěné. Poprvé po 50 letech se prováděla údržba hráze. No vypadalo to tak trochu jako měsíční krajina, ale i to mělo svoje kouzlo. Letos už je opět v plné parádě. A co tak jezero Silvreta?? v Montafonu. Taky paráda.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.