Litvínov a okolí

Litvínov a okolí

Na začátku července jsem strávil tři dny na severu Čech, a tak Vám zde představuji místa, kam jsem zavítal.

Hned co začalo léto a s ním i prázdniny, tak bylo domluveno, že v sobotu 4. července vyjedeme za příbuznýma na sever Čech.

Mapa místa pobytu

Čas odjezdu byl stanoven na půl devátou dopoledne.

Praha - Ruzyně

Blízko Lidic

Kraj se postupně mění

Blízko Loun

Louny

Říká se tomuto městu "jižní brána Českého středohoří" či "Perla na řece Ohři", ale jinak je okresním městem Ústeckého kraje. Moc tu nenaprší, neboť se nachází ve srážkovém stínu Krušnohorských hor.

Bohužel jsme jimi pouze projížděli, ale také kolem známé osady Chánov.

Chánov

První zmínka pochází z roku 1348 z listiny jednoho faráře. Mohli jste zde dříve nalézt statek, který patřil křižovníkům s červenou hvězdou. Na počátku 20. století se nedaleko těžilo hnědé uhlí. Dnes jej všichni znají hlavně jako romské ghetto.

Chánov

Most

První zmínky pocházejí z Kosmovy kroniky, kdy zde ležely močály a přes ně vedly dřevěné mosty, odtud název města. Za dob Přemyslovců se stal královským městem.

Hrad Hněvín, na kterém byl vězněn Edward Kelley

Litvínov

Původně se skládalo ze dvou částí - Horního a Dolního Litvínova. Roku 1715 zde hrabě Jan Josef Valdštejn založil manufakturu na sukno.

Chladící věže litvínovské chemičky

Konečně v Litvínově

Nádraží

Nová zástavba panelových domů

V 19. století se v okolí začalo těžit hnědé uhlí a v roce 1939 byl jižně od města založen velký chemický závod na výrobu syntetického benzínu z uhlí (dnes Unipetrol).

Meziboří

Nachází se dva kilometry od Litvínova pod vrcholem Střelná a dnes tu žije něco přes pět tisíc obyvatel.

Při příjezdu do Meziboří

Při večerní procházce výhled na Meziboří

Pohled na Litvínov s chemičkou

Výlet na Bouřňák a Fláje

Druhý den jsme vyrazili na výpravu, nejprve se zdálo, že bude pršet.

Po cestě

Nevěřil jsem vlastním očím, když se před námi objevila značka s názvem vesnice Hrob. Byla tam děsná tma a režiséři hororu by toto místo mohli využít k natočení hororu.

Hrob

Mikulov

Počátky města již v 15. století, kdy se tu hledalo stříbro a již brzy se přiřadilo k hornickým městům.

Penzion Mikulka

Stoupáme vzhůru

Větrné elektrárny na vrších

Naše místo, kde jsme se vysadili a šli na menší procházku.

Bouřňák

Je vrchol v Loučenské hornatině (východ Krušných hor) měřící 869 m a je druhou nejvyšší horou na Teplicku. Na vrcholu leží lyžařské středisko a hotel.

Hotel Bouřňák

Sjezdovka

Pohled na Mikulov ze sjezdovky Bouřňáku

Směr trasy

Okolí

Větrná elektrárna na Bouřňáku

Nejvíc mě zaujala tato značka, hlavně pozor v zimě, padá tu led...

Značka

Z auta

Z auta podruhé

Fláje

Tato obec byla zbořena a zaplavena v letech 1956-60 při výstavbě nádrže Fláje, která je unikátní stavbou v České republice, neboť je jedinou pilířovou nádraží. Dostavěna byla v roce 1963 na Flajském potoce.

O nádrži

Nádrž Fláje

Klíny

Obec byla založena kvůli důlnímu podnikání v Krušných horách na počátku 14. století. Po druhé světové válce došlo k odsunu sudeckých Němců, tím pádem se zde snížil počet obyvatel.

Zde jsme si dali skvělý oběd :).

Restaurace na Klínech

Lyžařské trasy

Druhý den nastal odjezd zpět do jižních Čech.

Příště: Exkurze do pražské ZOO :)

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Jack

Jack

Strakonický učitel zeměpisu a občanské výchovy, který rád poznává nejen lidi, ale i nové kouty naší vlasti či ostatní státy světa. Kromě cestování a sportovního vyžití (běh, volejbal, cyklistika) si neodpustí poslech hudby, četbu thrillerů či společenských románů, ale také psaní různých článků a příběhů. Kromě publikování cestovních zážitků na tomto webu, vede oficiální stránky Volejbalu Strakonice, spravuje oficiální stránku Běhu městem Strakonice 21. srpna, píše občasné recenze na blog iDnes.cz  či na Databáziknih a publikuje někdy články do různých periodik..

Řídí se heslem: "Žijeme jen jednou, a to za všech okolností, protože život se musí žít naplno, i když někdy není ten nejrůžovější . Ale s úsměvem jde vždycky všechno lépe ."

Přidat komentář

Komentáře

Japo

27. listopadu 2009 23:18

Japo říká

Odkdy jsou Louny krajským městem Ústeckého kraje?

"Naděje je jako bumerang: vždycky se vrátí."

Jack

28. listopadu 2009 08:32

Jack říká

Vidíš, už blbnu...

„Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli.“ Dalajláma

Ales

28. listopadu 2009 23:07

Ales říká

Litvínov na pohled sice nic moc, ale je to město, které nám dalo Ivu Frühlingovou a také skvělé hudebníky Elán revival, kteří dnes hráli u nás v Olomouci. Díky, bylo to super!

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.