TOP 12 - zastavení v čase (rok 2021)

TOP 12 - zastavení v čase (rok 2021)

Další rok narušený kovidovou histerií máme zdárně za sebou. Jistě i on stojí za krátkým ohlédnutím se zpět. Co bylo, však voda vzala a nutné je dívat se vpřed.

Znovu jsme s přáteli přežili podivný rok poznamenaný covidovým šílenstvím. Naštěstí se nám podařilo navštívit několik horských celků, aniž bychom z naší vlasti vytáhli na víc než jediný den paty. Postupně jsme na několik dnů uvízli v Českém lese, v Krkonoších, v Hrubém Jeseníku, v Jizerských horách, na Šumavě a na Kokořínsku. Docela slušná řádka pohoří a míst, která nám poodhalila svoji přitažlivou krásu.

Osobně jsem se letos více věnoval horské cyklistice, avšak turistických výletů také přibylo. Líbilo se mi střídání pomalé chůze s možností objet si trasy s velkolepými výhledy v horách, kam bych pěšky těžko za den došel. Stále tu byla nutnost šetřit si pochroumaná záda, ale pohyb na elektrokole s mnoha strmými a dlouhými výjezdy mi učaroval. Těším se nové výzvy v neznámém terénu.

Další střepiny granátového jablka

Za každý měsíc jedna fotka z letošního roku, jeden výdech poezie a jedno prokliknutí do zajímavého instagramu, kde na vás čekají hezké fotky k nahlédnutí.

. . .

Lednová

Do výkřiku vran sněhobílé ticho

a do Tebe jen přísný tikot hodin

a vzpomínka, co vybledne

. . .

Únorová

Cosi mám z Krchovského,

cosi též z Máchy,

děsím se života svého,

to s nimi blednu strachy

. . .

Březnová

Nehledej ztracený svět,

zůstal otisknutý do kamene

srázu mezi karbonem a permem,

ty na něj nedohlédneš

. . .

Dubnová

Do prachu dlouhých cest

otisknu znovu svoje stopy

opilý štěstím,

že ještě vůbec mohu

. . .

Květnová

Až obzor roztržen ve dví

k tvým nohám jasem dokrvácí,

něvěř bílým květinám,

život je pouhý klam,

jen hlupák v něj stále věří

. . .

Červnová

Upoután v krychli vzpomínek

opouštím ostré rohy,

abych se cestou rovinek

proplazil napříč do pohody

. . .

Červencová

Napij se z dlaní,

dokud studánka na okraji lesa

zůstává křišťálově čistá.

Asi sama tušíš,

jak dlouho sbírala krůpěje ranní rosy

jenom pro tebe

. . .

Srpnová

Nenech své srdce vykrvácet

i andělé občas potřísní si křídla

je snadné životní lásku ztrácet

když kolem se čenobílá bouře mihla

. . .

Záříová

Dotknout se nebe smíš

až na samotném vrcholku hor,

odkud není radno dívat se dolů,

kde zůstává peklo kdesi skryto

. . .

Říjnová

Řekni mi, co máš tak ráda,

v podzimních plískanicích

večer se strážci domů vrací

a za oknem listí tiše padá,

padá, padá...

. . .

Listopadová

Ode zdi ke zdi, od mříží k oknu,

pak trochu si loknu...

tak jako kdysi, tak jako prve,

nehodlám dělat kompromisy

loknu si tvojí krve

. . .

Prosincová

Ze srdce i ze vzpomínek

vytratil se nickamínek,

nickamínek z bílých skal

svou moc nám dnes odevzdal

∆ ∆ ∆

Cui bono?

Past ohromného zadlužování i těch nejbohatších států světa, k němuž přispívá Green Deal a všelijaké restrikce zavedené kvůli covidu, naznačují, co asi bude "konečným řešením". Likvidace národních států, jejich federalizace v EU a poté vytvoření jakési globální vlády, která bude tahat za nitky a prakticky vše přes sílu peněz ovládat.

EU může být příkladem, že tahle vize uskutečnit lze. Zlobivý stát se nedostane k přerozdělovaným dotacím z peněz, na které přispěl svojí daní spolu s ostatními státy, či se mu tím jen pohrozí. Problém bude vyřešen. Reálně tak hrozí, že budeme ovladáni partičkou dosazených byrokratů z Evropské komise, podobně jako tomu bylo v nedávné minulosti. Komisaři, komisariát, kde jsem to jenom slyšel.

Nebývale rychlý růst cen energií, který v druhé polovině roku 2021 gradoval, snad pomůže k tomu, aby EU procitla ze svého zeleného snu. Plán Bruselu počítá se zařazením jaderných elektráren mezi tzv. „špinavé zdroje“. Česko z jádra získává třetinu veškeré elektrické energie a bez ní by bylo nemožné naplnit klimatické cíle EU, které jsou dané Green New Dealem.

Zvláštní pocit mám i z řízení "covidové pandemie".

Nový kmen covidu "delta", o kterém S. Peková tvrdí, že nemohl z původního kmene SARS covid-19 takto rychle zmutovat, zasáhl přednostně státy, které z první alfa vlny vyšly téměř bez ztráty kytičky. Málokdo se pozastavuje nad skutečností, že nákaza v minulé zimě vypukla prakticky naráz v několika zemích východní a střední Evropy, kde se první vlny snadno zbavili. Jak se ale vir mohl rozšířit do všech vesniček, horských údolí i samot během pár dnů nebo týdnů? Vysvětlí mi to někdo kompetentní? Pokud ne, budou mít konspirace stále živnou půdu. Nebo snad jsou některé pravdivé, ale my pravdu znát nesmíme? Tolik věcí je po roce jinak.

Zajímavé je i to, že nejvíce proočkovaná evropská populace je na tom stále nejhůř z celého světa. Proč se viru nelíbí v přemnožené Indii či Číně nebo Africe? Jako by se zaměřil jen na starou Evropu.

∆ ∆ ∆

Vítejte zpět v socialismu

Patříme do spolku, kde náš český hlas nemá téměř žádnou šanci, aby byl vyslyšen. Naše zástupce do Evropské unie proto chodí volit ubohých 15% oprávněných voličů. Snadno se pak do Evropského parlamentu dostanou ti, pro které je Česká republika nic neříkající pojmem. Noví Evropané.

Vidinu jakéhosi nadnárodního federálního státu však sdílí něj nepatrná část obyvatel EU. O tom jsem pevně přesvědčený. Snad proto jsou dnes obyvatelé Evropy zkoušeni všelijakými restrikcemi, zákazy a příkazy, jež postupně ukrajují naši svobodu, nabytou v roce 1989. Zatím jsou hlasy pro omezení samostatnosti států v menšině, ale to neznamená, že nemohou být vyslyšeny. Vždyť se již ozývají názory, aby mohlo v parlamentu EU rozhodnout většinové hlasovaní. Pro menší státy by to znamenalo diktaturu a podvolení se početně silnějším statům EU. Nemožnost určit si svoji politiku, svoji cestu. I tohle jsme v historii již párkrát zažili.

Evropský trh nyní ovlivňuje mnoho negativních věcí, které ho křiví, zdražují, omezují. "Zelený úděl" pak může být, jakkoli se zdá, že je nezbytný, katalyzátorem chudoby v celé Evropě. Zdražení energie a vysoká míra inflace je jedním z prvních viditelných důsledků této naivní a nebezpečné ideologie, zakryté snahou o záchranu naší planety.

Nebo snad budou na vše dotace z rychlých, nekrytých peněz? Že bychom se oklikou přes západní svět konečně dostali k tomu komunismu, jehož jedno z hesel bylo: „Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb.“ A kdo bude určovat ony schopnosti, a kdo ty potřeby? Nadlidé, kteří přilétli do Glagowa z celého světa ve svých soukromých tryskáčích, aby lidstvo poučili o tom, že si bude muset pořádně utáhnout opasky? Nejen ekologie Green Dealem, ale i logika v Glasgowu dostala na frak.

Chyby v Matrixu

Možná bude brzy pravdou sci-fi budoucnost, kterou popisuje Klaus Schwab, německý ekonom, zakladatel a prezident Světového ekonomického fóra, v knize 4. průmyslová revoluce. Píše v ní o tom, že zaměstnanci bank, obchodníci, úředníci a další lidé se s klienty budou setkávat pouze virtuálně skrze 3D brýle.

"Budete pracovat z domova, ale pomocí brýlí budete ve virtuální kanceláři přijímat klienty a vyřizovat jejich věci, žádosti atd. Virtuálně 3D budete navštěvovat úřady, virtuálně budete chodit k soudu, virtuálně budete chodit do Kauflandu, OBI, Tesca, virtuálně budete chodit do školy. Nepohnete se z domu, protože pro to nebude důvod. " soudí Klaus Schwab.

Podle jeho vize se lidé budou pohybovat jen třemi způsoby: Pěšky, na kole či koloběžce a hromadnou elektrickou dopravou. Samozřejmě tohle nebude platit pro politiky ani byznysmeny. Ti se jistě na svá důležitá jednání na elektro koloběžce přesunovat nebudou.

Pokud je pravdou, že zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg již oznámil, že chystá projekt Meta Vesmíru, tedy umělého virtuálního sociálního světa, kdy se na Facebook už nebudete přihlašovat z počítače a z webu, ale budete vstupovat do světa Facebooku naživo pomocí 3D brýlí, máme se skutečně na co "těšit".

Předpokladem výše zmiňovanych úvah ovšem je, že nežijeme v Matrixu. Virtuálním světě, kde se vše kolem nás řídí zákony, které jsou součástí hry, jež se může kdykoli výrazně změnit. Občasné chyby vyskytující se v našem Matrixu, jsou jen slabými indiciemi, které nám neumožní celou hru zcela odhalit.

Články z Neviditelného psa jsou občas popisem takových chybiček nastupujícího progresivismumu, odhalující hrozbu nové formy totality. O tu ale přece lidstvo neusiluje. Nebo snad ano?

Neviditelný pes pana spisovatele Ondřeje Neffa je tak zdrojem, který často otevírá oči slepým. Druhý článek ukazuje, jak regulace a dotace likvidují zcela vědomě trh a Evropu dělají stále méně konkurenceschopnou. Zřejmě tahle naše hra bude mít brzy velmi překvapivé pokračování.

Věřím, že nás čeká klidný a šťastný rok, jistě si ho můžeme navzájem popřát. Každý žije svůj život a je jen na nás, abychom ho využili k naší plné spokojenosti. Dávejte pozor na různá opatření, jež nám ho mohou znepříjemnit. Nenechávejme si vnutit neustálou kontrolu státu, dříve či později se nám to vymstí. Všem, i těm, kteří si dnes myslí, že oni nic nezákonného nedělají, nic neporušují. Nechci se dožít orwellovského světa, kde bude vládnout hrstka nikým nevolených.

Ohodnoťte článek

Hodnocení 1Hodnocení 2Hodnocení 3Hodnocení 4Hodnocení 5

Fotogalerie k článku

Všechny fotografie přiložené k tomuto článku jsou momentálně skryty.
Chci je zobrazit

Autor článku

Rony

Rony

... lidé se dělí na ty, kteří lezli po horách a na ty, kteří po nich nelezli. Jde o dvě různé kvality, dvě různé psychologie, i když tato propast mezi nimi je záležitostí několika dní.

(V. Solouchin - Překrásná hora Adygine)

Přidat komentář

Komentáře

azave

31. prosince 2021 16:13

azave říká

Fotky dobre, nektere skvele ... ale politicke komentare bych na skoro cestovatelsky web netahal ... i kdyz z valne vetsiny s tebou souhlasim, nekde bych bych i radikalnejsi ...

PF 2022 od Berounky ...

Rony

31. prosince 2021 17:38

Rony říká

Zítra bude Půltucet zase zcela apolitický

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

Luděk

2. února 2022 19:52

Luděk říká

Dnes jsem slyřel v rádiu zprávu, že ročně spadně spolu se srázkami na Alpy asi 3000 tun mikroplastů. Ty prostor příběhů z hor zasypáváš politickými komentáři s neblahými předpověďmi načichlými konspirací. Ty věci k sobě nepatří, politiky ba nás rozdělila.

Už aby Zelený plán zapůsobil a energie zdražila abychom zachránili Zemi pro děti Bruselu.......atd.

... chceš takovýhle diskuse?

Luděk

 

Luděk

Rony

3. února 2022 11:25

Rony říká

Když pracuješ v JETE, kdo ví, jestli máš z pohledu Green Dealu ještě vůbec nějakou perspektivu, Luďku. Nic nelze řešit narychlo, bez zvážení následků. Chudé země tenhle tlak zničí, ledaže by byl ještě stále bohatý západ připravený zachraňovat neustále bídu poloviny Evropy. Pochybuji o tom.

Čím méně vyšlapané jsou stezky, kterými k svému cíli míříš, tím více zážitků tě na nich čeká

Přidat komentář

Váš e-mail nebude u komentáře zobrazen.

Antispamová ochrana.

Zavřít přihlášení

Přihlásit se

Přihlašte se do svého účtu na Šlápotách:

Zapomenuté heslo Registrace nového uživatele

Fotografie
Zavřít Přehrát Pozastavit
Zobrazit popis fotografie

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny - to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky. Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.